top of page
Search

CentralQ: AI pro uživatele Business Centralu



I když Microsoft Dynamics 365 Business Central využíváte na každodenní bázi, je možné, že občas narazíte na limity svých znalostí systému. Pojďte tentokrát místo zdlouhavého hledání a načítání návodů vyzkoušet AI asistenta. Otestovali jsme pro vás CentralQ, který byl vytvořen právě pro zodpovězení dotazů týkajících se Business Centralu – a rádi vám jej doporučujeme.


Co je CentralQ zač


CentralQ je AI pomocník vytvořený Dmitry Katsonem. Je určený uživatelům D365 Business Central, ale využijí ho i konzultanti nebo programátoři. Odpovědi na vaše otázky čerpá především z Business Central komunity, oficiálních výukových materiálů Microsoftu a z OpenAI databáze. Data přitom stále přibývají, nedávno například Jeremy Vyska poskytl jako zdroj svoji knihu. Přesně tak, nástroj umí čerpat i z knih, nabídne vám videa ke zhlédnutí nebo sepíše návod v bodech.


Že jde o užitečného a už teď oblíbeného asistenta, dokazuje před týdnem dosažený milník 40 000 poskytnutých odpovědí na dotazy od více než 6 000 uživatelů z různých zemí světa.


„A co když mi dá chybnou odpověď,“ říkáte si? Narozdíl od některých jiných AI nástrojů, CentralQ ke každé poskytnuté informaci vždy připojuje zdroj, kde ji získal. Můžete si tak lépe udělat obrázek o důvěryhodnosti a relevanci informace, případně získat ze zdroje i širší kontext.


Připraveni zkoušet? Jdeme na to.


Jak se začít ptát

  1. Otevřete stránku CentralQ, do search baru zadejte svůj dotaz, případně relevantní klíčová slova. Ptejte se anglicky.

  2. Stiskněte Enter a AI asistent vygeneruje odpověď.

  3. Pokud potřebujete více informací, projděte si připojené odkazy na relevantní zdroje.

Chcete příklad? Tady je:


Dotaz a odpověď v CentralQ
Příklad použití CentralQ


Když umělá inteligence nestačí


I samotný Business Central vám ale nabízí možnosti, jak se v něm orientovat hladce a bez dalších zádrhelů:

  • Lišta nápovědy: V pravém horním rohu systému najdete ikonku otazníku. Po jejím rozkliknutí se rozbalí okno obsahující doplňující informace.

  • Microsoft Learn: Platforma, kde naleznete vzdělávací články, videa a studijní plány pro lepší pochopení Business Centralu.

  • Business Central komunita: Přidejte se do on-line fóra nebo své zkušenosti sdílejte se svými kolegy. Obrátit se můžete také na Microsoft partnery.

  • Youtube a on-line zdroje: Pokud vám více vyhovují video materiály, vaším nejlepším pomocníkem bude YouTube. Najdete zde i videa přímo od našich expertů z On Pointu.


Během zdlouhavého vyhledávání na internetu se člověk snadno ztratí v čase i v záplavě informací. CentralQ tyto problémy vyřeší na jedno kliknutí. Věříme, že se stane ceněným pomocníkem pro nejednoho uživatele Business Centralu. I umělá inteligence má prozatím své limity – proto, pokud řešíte složitější problém nebo dotaz ke customizacím, neváhejte se obrátit na naše konzultanty. Třeba na Elenu.







Elena Jákobová

Consultant







179 views
bottom of page