top of page
Search

Co je to ERP systém?



Jak praxe ukazuje, zkratka „ERP“ je pro řadu lidí nesrozumitelná. Neujala se ani žádná česká zkratka, která by byla její vhodnou alternativou. Pojďme se tedy podívat na to, jaký systém vlastně označuje a jaké přínosy se v něm skrývají.



ERP = Enterprise Resource Planning


Rozeberme si to.

  1. Když slyšíme výraz „enterprise“, nejspíš si vybavíme velkou společnost s několika zahraničními pobočkami. Ve skutečnosti tohle ale nemusí platit a některé systémy jsou dostupné i pro malé společnosti.

  2. Co si představit pod „resource“, tedy česky „zdroji“? Spadají sem finanční zdroje společnosti, ale i materiál, data nebo lidé, kteří ve firmě pracují.

  3. A konečně „planning“, tedy „plánování“, které značí, že systém nějakým způsobem spravuje zdroje a řídí procesy.

V češtině používáme pro takový software označení „podnikový informační systém“ nebo „systém pro plánování firemních zdrojů“. Co umí?



Pomáhá s řízením společnosti

Hlavním účelem ERP systému je správa všech každodenních procesů firmy, jejich integrace na jednom místě a automatizace. Zkrátka – usnadnění řízení celé společnosti.

ERP systém funguje jako „supermozek“ řídící celou společnost. Pracují s ním všechna oddělení, obvykle s přizpůsobeným prostředím, přístupy i přehledy dat podle pracovní pozice uživatele. Zastoupí řadu systémů, které firmy často používají odděleně, a stane se tak jediným místem sdružujícím veškerá data – bez duplicit, zbytečných chyb a v reálném čase.



Trocha historie


ERP systémy jsou nepostradatelným pomocníkem mnoha společností už řadu let. Jejich předchůdce, označované jako MRP, lidé používali už od roku 1964. Následovaly systémy plánování výrobních zdrojů MRP II a ERP pak přišly v roce 1990. Od té doby se neustále vyvíjí, aby vyhověly nárokům na bezpečnost, pokročilé funkce, ale i dostupnost pro menší firmy.


Jedním z příkladů ERP softwaru je Microsoft Dynamics 365 Business Central


Business Central vám dá:


1. Přehled a schopnost rychle rozhodovat

Neuvidíte jen holá data, ale i kontext. Můžete sledovat transakce, výkon, trendy. Včas odhalíte slabá místa a navrhnete potřebné změny.

Stačí otevřít vaši domovskou obrazovku a ihned uvidíte veškerá čísla a grafy, relevantní pro vaši pracovní pozici. Snadno vytvoříte report a navrhnete správný postup.


2. Úsporu času a peněz

Systém propojuje lidi, procesy a data. Zastupuje řadu systémů a spolupracuje s vaší bankou i oblíbenými aplikacemi a programy. Je navržen tak, aby vám celým svým fungováním ušetřil práci, čas i peníze. Nejen prostřednictvím svých funkcí a automatizace, ale i díky informovanému rozhodování a chytrému plánování, ke kterým vám pomůže.


3. Chytré plánování

Business Central nabízí pohled do minulosti, přítomnosti i budoucnosti – umí například predikovat celkové cash flow či výdaje. Čím více dat zná z minulosti, tím přesnější predikce jsou.

Snadno a správně tak zareagujete na dění ve firmě a na trhu, aktualizujete a přeplánujete operace. Můžete také nastavit výjimky, měnit materiálové požadavky či objednávky.


4. Přizpůsobení

Business Central je uživatelsky příjemný – především díky své podobnosti dalším produktům od Microsoftu, které dobře znáte. Celý systém je možné přizpůsobit přesně podle vašich potřeb a fungování vaší společnosti. On Point vám jako poskytovatel systému nabídne vývoj nových modulů či funkcionalit na míru nebo úpravu stávajících. A úpravy jsou samozřejmě možné i na uživatelské úrovni – například si snadno přizpůsobíte plochu, se kterou denně pracujete.


5. Automatizaci

Business Central automatizuje řadu procesů. Například použití předdefinovaných prodejních cen a slev, automatické účtování faktur, automatické plánování a predikci spotřeby materiálu či zboží... Záleží na tom, co vaše společnost potřebuje.

Automatizace nejspíš přinese největší radost vašemu finančnímu oddělení – právě v této oblasti totiž bývá nejčastěji využívaná a přináší významné časové úspory.


6. Přístup odkudkoli

Ke svým datům budete mít přístup z počítače, tabletu i mobilu. Připojíte se kdykoli – ať už jste v práci, doma nebo v zahraničí. Stačí jen přístup k internetu.





Ukažme si příklad


Představte si, že jste obchodní společnost specializující se na prodej nářadí. S ERP systémem dokážete sledovat přesný stav zboží na skladě, stav objednávek i plateb. Systém zajistí, aby se napříč celým procesem od objednávky až po platbu pracovalo s jednotnými daty a aby byla provázána se všemi potřebnými firemními procesy a výkazy. Jak taková data můžou vypadat? Například položka „Křížový šroubovák PH3“ bude mít vlastní název, číslo šarže, objednací číslo dodavatele, informace o materiálu, gramáži či velikosti – a jakákoli další data, která budete chtít evidovat.


A protože Business Central nahradí všechny dílčí systémy, které jste dosud používali, tato data budou vždy jednotná i pro všechny uživatele – od ředitele přes správce skladu až po účetní, a nikdy nedojde k jejich duplikování ani ztrátě.


Díky tomu, že systém eviduje všechna zmíněná data, dokáže podávat statistické informace za určitá období a na základě předchozích trendů také predikovat vývoj v blízké budoucnosti. Můžete se tak podívat na předpokládaný zisk v příštím měsíci nebo zkontrolovat, kolik zákazníků nezaplatilo fakturu.



Je ERP systém vhodný i pro vás?


Popište nám svoji situaci a společně vyhodnotíme, jestli je podnikový informační systém typ softwaru, který vyřeší vaše potřeby.





Autor: Lenka Kovářová

745 views
bottom of page