top of page
Search

Kdy pořídit ERP systém?





„Je už ten správný čas,“ váháte? V dnešním článku vám podáme pomocnou ruku. Pro začátek vám poradíme, ať se do rozhodnutí nepouštíte sami – nejprve svolejte zástupce klíčových oddělení vaší společnosti, kteří by s ERP systémem potenciálně pracovali. Společně si pak odpovězte na tři důležité otázky. Na následujících řádcích si popíšeme nejen je, ale i konkrétní příklady situací, které signalizují potřebu pořízení ERP systému.


„Jaká je velikost společnosti?“ Možná jste čekali, že toto bude první otázka v našem seznamu – a logicky se nabízí. Snadno si totiž představíme, že malé firmě o pár lidech se takový komplexní systém nevyplatí. Nemusí to ale být zdaleka pravda. Mnohem zásadnější je otázka, jak složité jsou procesy v dané společnosti a jak je strukturovaná. I malým týmům může podnikový informační systém značně usnadnit práci a pokud nemohou investovat do koupě, vyplatí se jim pronájem systému a služeb k němu.


Jak poznáte, jestli vám postačí ekonomický software, nebo už máte procesně nakročeno k ERP systému? Pro prvotní zorientování si můžete přečíst předchozí článek, co je to vlastně ERP systém. Poté si zkuste odpovědět na slíbený seznam otázek.


1. Pokulhávají vaše procesy?


Jak se to může projevovat:

  • Svá data zadáváte zároveň do několika systémů, protože spolu nejsou provázané.

  • Jeden typ dat má v systému různé údaje a mnohdy nevíte, které z nich jsou aktuální a správné.

  • Všímáte si, že si zákazníci opakovaně stěžují, že zásilky chodí nekompletní, pozdě nebo že údaje na různých místech nesedí – třeba ceny na internetu nesouhlasí s těmi účtovanými.

  • Špatně se vám pracuje se skladovými zásobami. Jednou zboží chybí, podruhé je ho moc a dlouho na skladě leží.


2. Nic není včas a potřebujete zrychlit?


Jak se to může projevovat:

  • Práce vám nejde od ruky tak, jak byste potřebovali. Může za to přehršel dat, která ručně zadáváte do Excelu a stále jich přibývá. Ani vaše externí účetní je nestíhá zpracovat.

  • Podklady máte na více místech a než je všechny shromáždíte a vytvoříte výstup, den je pryč. A když jde zrovna o report pro nadřízené, je to i pěkný stres. Kdybyste aspoň mohli sáhnout po šikovných šablonách!

  • Stávající systém vám neumožňuje data rychle sdílet. Než vyberete z tabulek všechna potřebná, nachystáte je k předání a odešlete, zdá se to jako věčnost – vám i vašim kolegům na druhé straně.

  • Nedokážete se včas rozhodovat – mnohdy k vám data přichází pozdě a ještě neaktuální.



3. Váš systém už na všechno technicky nestačí?


Jak se to může projevovat:

  • Aktuální systém nepracuje s daty, která potřebujete. Často si tak píšete poznámky do různých dokumentů, nebo ještě hůř, rukou na papír.

  • Váš systém je poruchový. Zaměstnanci si často stěžují, že „padá“ nebo neukládá data.

  • Chcete rozšířit podnikání, vašemu systému ale už chybí funkce, které budete nově potřebovat.

  • Cítíte, že náklady na provoz neodpovídají přínosům systému.

  • Začali jste používat nové aplikace nebo zprovoznili e-shop a rádi byste je se systémem propojili – jenže to nejde.

  • Ke svým datům se chcete dostat kdykoli a kdekoli a pracovat s nimi při schůzkách a služebních cestách. Systém ale nezobrazíte na mobilních zařízeních nebo nejede online.


Našli jste se v některých bodech, ale stále váháte? Podobných příkladů bychom mohli najít mnohem více, to bychom ale místo článku psali e-book. Nejlepší tak bude, když si popovídáme přesně o vaší situaci a společně zhodnotíme, jestli vám bude stačit ekonomický software nebo vám nabídneme ERP systém a své služby. Chcete se s námi poradit? Ozvěte se.


Už víte, že ERP systém potřebujete?



Autor: Lenka Kovářová

74 views
bottom of page