top of page
Search

On Point – od tříhlavého startupu po mezinárodní společnost


Vstup do nového roku není jediným důvodem k oslavám. On Point dnes slaví své čtvrté narozeniny! A nás při tom slavnostním naladění napadlo, že jsme vám vlastně nikdy nepověděli celý příběh, jak naše společnost vznikla. Dáte si s námi skleničku a ohlédnete se do minulých let?




„Jiná než všechny ostatní. Žádný korporát, ale přátelská firma, kde se lidé budou cítit jako doma. Nebudou škatulkovaní pracovní pozicí a kdykoli řeknou na cokoliv svůj názor. Budou vzájemně naslouchat sobě i klientům, kteří vždy dostanou nadstandardní péči a okamžitý servis. A to od člověka, kterého díky pravidelnému kontaktu dobře znají.“


Takovou společnost si vysnil Petr Kupka, zakladatel On Pointu.



Kdy svou vizi Petr uskutečnil? Vše se začalo formovat už v letech 2014–2016, kdy pracoval na Maltě pro významnou softwarovou společnost a při společných projektech poznal Vincenta Zahru a Stephena Abelu. Právě ty později oslovil s nabídkou pustit se do společného podnikání. Slovo dalo slovo a na začátku roku 2017 vznikl On Point.


Outsourcing? Jen odrazový můstek!


Náš tříhlavý startup měl jasný plán – poskytovat skvělé služby Microsoft partnerům jakožto třetí strana. Konzultantství, vývoj… Do čistě outsourcingového plánu ale „hodili vidle“ hned první velcí klienti, kteří už naše tři ředitele dobře znali a chtěli být plně pod péčí On Pointu. To se neodmítá, že? A tak jsme se velmi rychle vydali na sólo cestu a sami se stali Microsoft partnerem.


Rok 2018. Workshop našich tří ředitelů a Lenky nad byznysovou a marketingovou strategií.



Z Malty do celého světa


Jak už z vyprávění vyplývá, první pobočka On Pointu vznikla na Maltě. Dávalo to smysl – nejen kvůli tomu, že tam Petr zrovna pracovně působil, ale i kvůli příznivé situaci na místním trhu.

Její česká sestřička na sebe ale nenechala dlouho čekat. Petr se totiž vrátil do své domoviny a v Brně na Mlýnské 68 otevřel kancelář. Malá místnost brzy přestala stačit a první členové týmu už přicházeli do větší kanceláře.


Dnes pobočka sídlí v Židenicích, kde v 10členném týmu okupujeme útulný rodinný dům. I zde nám ale už začíná být těsno a jedním z cílů pro příští rok tak možná bude pátrání po nových kancelářích.


Prosinec 2018. Mačkanice před stěhováním do nových kanceláří v Brně.



Počkat, nějak jsme se zdrželi v Česku a zamluvili jsme naše zahraniční kolegy. Tak zpátky k nim!


Malta a ČR bok po boku


Česká a maltská pobočka byly po založení společnosti tak propojené, že jedna bez druhé nemohla existovat. „Propojení bylo na začátku stoprocentní. Malta získala zakázku, dodala konzultantské služby a my jsme v Česku programovali. Projekty byly pouze zahraniční – z Malty, ale i Anglie, USA, Srbska nebo třeba Itálie.

V roce 2019 se to změnilo. Pobočky se rozrostly a kvůli rozdílné situaci na trhu v obou zemích se proměnila i produktová nabídka. Proto začalo dávat smysl, aby se pobočky osamostatnily a fungovaly každá za sebe. Rozšířily se týmy na obou stranách, výrazně přibylo českých zakázek… Přesto se na některých zahraničních projektech i dnes potkáváme – a rádi,“ říká Petr.


Chcete vědět víc? Přečtěte si i rozhovor s Petrem z roku 2019.


Rok 2020. Naši maltští kolegové.


Skrytý potenciál v Africe


Na Maltě ale nemáme svou jedinou zahraniční pobočku. Naši kolegové jsou také v Nigérii a Ghaně. Proč zrovna v Africe, říkáte si? Upřímně, neměli jsme na stole plán, že právě zde otevřeme pobočky. Vše vzniklo náhodou při dobročinné misi organizace Agara, jejímž členem je Stephen, jeden z ředitelů naší maltské pobočky. Stephen zde objevil IT talenty, kterým chyběl projekt, do kterého by se mohli pustit a využít své znalosti. Společně jsme našli vhodnou příležitost a navázali spolupráci – a jak čas ukázal, intuice Stephena nezklamala. Naše spolupráce dobře běží dodnes.


Další kolegy jsme zde pak získali po propojení se společností Hatua a vytvoření Hatua Onpoint.


Rok 2019. Stephen a náš první kolega v Nigérii, David Onyendi.


Vzpomínáme a slavíme


Dnes máme čtvrté narozeniny. A rozhodně je co slavit! Největší radost máme z těchto úspěchů:

  • Z tříhlavého startupu jsme vyrostli ve stabilní mezinárodní společnost o čtyřech pobočkách.

  • Díky našim projektům jsme procestovali skoro celý svět a naučili se ohýbat Business Central potřebám společností různých velikostí, oborů i národností.

  • V roce 2019 ocenila European Dynamics Partner Alliance naši práci pro klienty a vyhlásila On Point jako „Partnera roku 2018/2019“.

  • Na Maltě jsme jedním ze dvou hlavních poskytovatelů Business Central a Dynamics NAV, jediným poskytovatelem Atlassian nástrojů i VAT4U a jediným Platinum partnerem Jet Reports.

  • České poskytovatele, kteří nabízí nejnovější cloudovou verzi ERP systému Business Central, byste spočítali na prstech jedné ruky. (Při posledním průzkumu byli čtyři v celé ČR.) My jsme jeden z nich.


A jak se naplnila Petrova vize o přátelské společnosti? Posuďte sami ze slov našich kolegů (slavnostně přísaháme, že vypovídali bez nátlaku a od srdce :)).




„S každým klientem máme úzký vztah. A nejen s firmou jako takovou, ale i konkrétním zaměstnancem. Je to férový, otevřený a příjemný způsob práce. Všichni jdeme jedním směrem. Může to znít jako klišé, ale tohle opravdu není samozřejmost.“






„Takhle přátelskou atmosféru jsem nikde předtím nezažil. Mám rád každého z lidí, kteří tu pracují, dům, který Petr vybral pro kanceláře, i naše ranní snídaně u PPP. A myslím, že stejný vztah, který zde máme mezi sebou, panuje i vůči našim zákazníkům. “





„Lákají mě mezinárodní firmy. A když je to ještě takhle malá firma, je to o to lepší. Člověk není jen kolečko v systému. Je zde fajn atmosféra i lidi a člověk se dostane k zajímavým úkolům.“




A co plány do budoucna?


Máme – a není jich málo! Další rozšíření týmu, stěhování, nabídka pro nové zákaznické skupiny… Podrobnosti si ale, s dovolením, necháme zatím pro sebe. A budeme rádi, když při jejich postupném odhalování a plnění plánů budete s námi.


Cink! On Pointu i vám na zdraví! :)




Autor článku: Lenka Kovářová

258 views
bottom of page