top of page
Search

ERP systém šetří VÝDAJE



Víme, investice do kvalitního ERP systému se může zdát velká. Jednoznačně se ale vyplatí. Nejen kvůli unifikaci procesů, příjemnější práci pro vaše zaměstnance a celkově lepšímu přehledu o stavu společnosti, ale především kvůli tomu, že vám pomůže dělat správná rozhodnutí a zvýšit prosperitu firmy. Pojďme si ukázat několik příkladů, jak s podnikovým informačním systémem můžete snížít své výdaje a zvýšit zisk.



ERP systém vede k výhodnějším nákupům


ERP software, například Microsoft D365 Business Central, vám vždy pomůže s výběrem nejlepšího dodavatele. Potřebujete zboží rychle? Business Central projde historii dodavatelů daného zboží a vybere toho nejrychlejšího. Nespěcháte a preferujete nejnižší cenu? Navrhne dodavatele s nejvýhodnější cenou a delší dodací lhůtou.


Navíc, veškeré výdaje máte na jednom místě. Nejen za nákupy, ale třeba i za výplaty zaměstnanců nebo výrobu. Díky přehledným statistikám a analýzám za různá časová období snadno zjistíte, v jakých oblastech si vaše společnost vede dobře a kde je naopak třeba nějaká optimalizace procesů nebo utažení rozpočtu.


Máte sklad? Skladový modul bude vaším velkým pomocníkem. Chytré doplňování zásob vám ušetří nemalé finance už jen z důvodů, že dlouhodobě uskladněné zboží se časem znehodnocuje, nic nevydělává, hrozí jeho poškození a někdo je musí kontrolovat, přeceňovat, počítat při inventurách... Business Central umí na základě analýz navrhnout, kolik zboží máte na sklad nakoupit. Zohledňuje při tom například aktuální stav zásob, vámi nastavené požadované minimum a maximum kusů, periodu dodávek, počet právě objednaných kusů a také umí předpovědět poptávku po zboží v daném období.

Tip: Pokud vás toto téma zajímá, pročtěte si i náš starší článek Business Central z pohledu vedoucího skladu.


Pěstování dlouhodobých spoluprací je snazší


Jednorázové nákupy nových zákazníků jsou pro vás vždy dražší a časově náročnější, než když opakovaně nakupuje spokojená stálice, která už zná váš prodejní proces. A v boji o takové stálé zákazníky může být fakt, že používáte ERP systém, jednou z vašich konkurenčních výhod. Proč?


Obecně platí, že středně velké a velké společnosti obvykle mají ERP systém. Když hledají nového dlouhodobého dodavetele, je pro ně příjemnější vybrat si takového, který ERP systém používá také. Protože…

  • usnadňuje to a zpříjemňuje celý nákupní proces,

  • obchody probíhají výrazně rychleji,

  • minimalizuje se riziko chyb.

Kdo by chtěl odlepovat z balíků tištěné faktury zmáčené od deště a přebírat se v nich, když ERP systémy spolu dokážou komunikovat, vést celý proces elektronicky a částečně jej automatizovat, že? Navíc…


ERP systém vám pomůže zákazníky i najít a udržet


–> Díky analýzám dat budou vaši marketéři schopní přesněji cílit na zákaznické skupiny, které mají pro vaši firmu nejlepší potenciál.


–> Vaši obchodníci a zákaznický servis dostanou do rukou mocnou zbraň, protože dokážou během několika vteřin zobrazit veškeré informace o každém klientovi, záznamy každého hovoru s ním, e-maily, celou vaši obchodní historii i potřebné statistiky.


Jaký podnikový informační systém ale zvolit?


V horší pozici jsou dodavatelé, kteří mají systém vytvořený na míru, například interním IT týmem. Takový software bývá náročnější s ERP systémy klientů propojit. Oproti tomu známé systémy od Microsoftu nebo třeba SAP jsou na integraci dobře připravené. V nejlepším případě bude mít klient systém od stejného výrobce jako vy a integrace bude otázkou chvilky. Pokud se tedy rozhodujete, jakou cestou se vydat, doporučujeme vám v tomto ohledu produkty osvědčených hráčů na trhu – však i ty je možné přizpůsobit na míru.


Tip: A když usilujete o klienta, který žádný ERP systém nemá? V On Pointu jsme vyvinuli vlastní produkt, BC Portál klienta, který skvěle doplňuje Microsoft D365 Business Central a slouží pro sdílení veškerých dokumentů a usnadnění komunikace se zákazníkem. Pokud byste se tedy rozhodli pro ERP systém Business Central, získáte možnost řídit prodejní proces elektronicky s oběma skupinami klientů.


Dobrý systém –> personální úspory i nižší fluktuace


ERP systém vnáší do firemních procesů řád, jednotu a přehled. Praxe ukázala, že dobře nastavený systém a kvalitní proškolení zvyšují úspěšnost onboardingu nových kolegů a práce s intuitivním a příjemným softwarem celkově snižuje fluktuaci zaměstnanců. Váš rozpočet na HR agentury, placené inzeráty i náborové kampaně tak můžete o pěkný kus oříznout.


Ostatně, je velmi pravděpodobné, že zaměstnanců budete potřebovat méně než dosud a zeštíhlí a pookřeje i váš rozpočet na výplaty. ERP systém vnáší do řady procesů automatizaci a zastoupí práci mnoha párů rukou. Často dochází i k „přelivu“ zkušených zaměstnanců na jiné pozice, protože jejich původní práci nově zvládá podnikový informační systém. Mohou si rozšířit kvalifikaci, posílit jiné oddělení a generovat vám zisk v jiné oblasti.


Škrtnout můžete i výdaje za IT specialisty, kteří se starají o různé druhy vašich softwarů. A také za licence. ERP systém v sobě kombinuje funkce několika systémů zároveň a nahradí je.


Stovky hodin vypálených na administrativu? Už ne!


Čas jsou peníze. A ERP systém efektivně šetří obojí. Především v oblasti administrativy a účetnictví je tento software třída a z pracovních výkazů zaměstnanců odečte pěkné stovky hodin. Nejen díky automatizaci. Ale nebudeme teď zabíhat do detailů – téma jsme už probrali v našem předchozím článku ERP systém šetří čas. Už jste ho četli?


A když jsme u administrativy, za zmínku stojí i ušetřený papír a toner na dokumenty, které už nemusíte tisknout. O tom ale zase příště, v chystaném článku o ERP systému a ekologii.



Business Central přinese úspory i vám


Rádi vám ukážeme, jak konkrétně může ERP systém uspořit náklady a zvýšit zisky ve vaší společnosti.


Ozvěte se našemu konzultantovi




Sebastian Benna

Solutions Consultant





Autoři článku: Lenka Kovářová, Sebastian Benna




189 views
bottom of page