top of page
Search

ERP systém šetří ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ



Právě otevíráte třetí a poslední článek ze série „úspory s ERP systémem“. Už jsme si povídali o tom, jak Business Central šetří čas a finance, dnes se zaměříme na ekologii. Dejme si spolu šálek zeleného čaje a pusťme se do toho!



Konec se zbytečným plýtváním


Nadbytečná produkce materiálu nebo objednávky vyššího množství zboží, než je reálně potřeba. To jsou časté důsledky nepřesného plánování nebo chyb v odhadu. Zboží pak často měsíce či roky leží ve skladech, kde ztrácí na hodnotě, může se poničit a přijít nazmar.


ERP systémy těmto problémům předchází. Na základě přesných analýz z historie dokážou předpovědět potřebu daného zboží pro určité období a šetřit tak vaše finance, úložné prostory i materiál.


Snižte svoji uhlíkovou stopu


Výroba, balení i převoz zboží mají vliv na životní prostředí. I s ohledem na to, kde k nim dochází a jak dalekou cestu pak výsledný produkt urazí.


Pokud si pořídíte ERP systém, zlepší se

  • vaše schopnost vždy vybrat nejvhodnějšího dodavatele,

  • vaše komunikace s dodavateli a partnery,

  • plynulost celého procesu od objednávky po doručení zboží.

Microsoft D365 Business Central dokonce nabízí funkci tzv. přímých dodávek. Co to znamená? Zákazník si od vás objedná zboží, které pro něj poptáte od výrobce. Výrobce ovšem sídlí mnohem blíže ke koncovému klientovi než vy. Pokud se rozhodnete šetřit náklady za transport a ještě zákazníka mile potěšit rychlým doručením, stačí zaškrtnout možnost „přímá dodávka“. Zboží pak vůbec nemusíte přijímat na svůj sklad a putuje od výrobce rovnou do cílové stanice.


Ať stromy rostou


Vteřinku vzhlédněte od monitoru a podívejte se kolem sebe. Kolik máte na stole tištěných dokumentů? Kolik skříněk plných šanonů stojí v kanceláři? Spočítáte, kolik balíků papíru a toneru měsíčně objednáte?


Ať už ve vašich policích a skříních leží stohy faktur, předávacích dokumentů, smluv, dodatků nebo třeba NDA, s ERP systémem nové přibývat nebudou. A hlavně, práci s nimi povýšíte na zcela novou úroveň.

  • Ušetříte papír, mnohdy cestu pošťákovi a fyzicky místo v kanceláři.

  • Sníží se chybovost a nebudete opakovaně tisknout opravené dokumenty.

  • Všechny budou uložené na jednom místě – s přístupem pro všechny povolané.

  • Budete v nich mít výrazně lepší systém, rychleji je vyhledáte.

  • A především, automatizace vám výrazně usnadní už jejich samotnou tvorbu a sdílení.

To si pojďme lehce rozebrat. Business Central nabízí tzv. dynamické šablony pro různé typy dokumentů. Ty si nadefinujete, jak potřebujete, a systém pak dokáže sám vyplňovat do dokumentů údaje. Třeba nahraje do nájemní smlouvy i veškerých dodatků osobní údaje nájemníka. A co podpis, ptáte se? Ne, ani kvůli němu není potřeba dokumenty tisknout. Stačí Business Central integrovat s DocuSign (či jiným podobným nástrojem) a můžete podepisovat elektronicky.


ERP systém usnadňuje a zrychluje i schvalovací proces. Už žádné nahánění kolegů v jejich kancelářích s papíry v ruce! V systému nastavíte u daného typu dokumentu své typické workflow a zadáte, kdo které kroky musí schválit. Jakmile se dokončí jeden bod z pomyslného řetězce, systém sám přejde k dalšímu kroku a pošle dokument dalšímu schvalovateli v pořadí.


Propojení s bankou zase umožní do velké míry automatizovat fakturace. Vše elektronicky, snadno, hromadně, rychle. O tom jsme psali třeba v článku Jak jsme propojili Business Central se Citibank.


Chcete zpříjemnit administrativu a šetřit papír i klientovi? Může se hodit náš BC Portál klienta, díky kterému budete se stálými zákazníky sdílet veškeré faktury, přílohy a jiné potřebné dokumenty a uvidí zde i kompletní historii transakcí.


A když chcete dělat víc, než stromy jen šetřit?


Připojte se k některé z iniciativ a vysaďte si alej, kousek lesa nebo třeba ovocný sad. V Česku známe například iniciativy Sázíme Česko nebo Sázíme budoucnost. Nebo to udělejte jako my a domluvte se na výsadbě přímo v konkrétním městě nebo obci.


Kde najdete „naše” stromy? U Bořitova u Černé Hory se letos na jaře poprvé zazelená naše čerstvě vysazená lipová alej. A v roce 2019 jsme pomohli našemu klientovi Kentico se sázením v Ivani, v rámci Trees for Bugs. Rádi se s vámi podělíme o sadařské know-how!




Chcete také šetřit přírodu a využívat výhody ERP systému?


Rádi vám ukážeme, jak konkrétně může ERP systém zefektivnit procesy ve vaší společnosti.


Ozvěte se našemu konzultantovi




Sebastian Benna

Solutions Consultant





Autoři článku: Lenka Kovářová, Sebastian Benna




21 views
bottom of page