top of page
Search

Video 1: Jak vypadá Windows klient Business Centralu



Poznejte Business Central s našimi videi!


Narazili jste na ERP systém Microsoft Dynamics 365 Business Central a rádi byste zjistili, co reálně umí? Díky našim videím vše uvidíte na vlastní oči. Společně si prohlédneme uživatelské prostředí, ukážeme důležité funkce a zajímavé vychytávky a povíme, jak vám tento podnikový informační systém pomůže s řízením společnosti.

Máte 3 a půl minuty času a káva je na stole? Výborně! Můžeme začít s prvním povídáním.


 

Raději čtete? Máme pro vás přepis videa


Pro kontext: ERP systém Microsoft Dynamics 365 Business Central má podobu 1. standardního Windows klienta ‒ ten budete mít naistalovaný na svém počítači, 2. webového klienta ‒ s ním můžete pracovat odkudkoli, stačí vám webový prohlížeč a připojení k internetu. 


Vítejte u prvního videa ze série videí týkající se produktu Microsoft Dynamics 365 Business Central! V tomto videu zlehka projdeme uživatelské prostředí tohoto ERP systému (dnes se zaměříme na Windows klienta).


Momentálně se nacházíme na úvodní stránce produktu Business Central, které se také říká Centrum rolí. Tato stránka funguje jako homepage a je přizpůsobená pro pozici daného uživatele. Můj uživatel je momentálně nastavený jako Obchodní ředitel, takže vidím prvky, které jsou relevantní k jeho roli.


Prostředí Dynamics 365 Business Central je hodně podobné programům z rodiny Microsoft Office. V levé části obrazovky je navigační podokno nebo také rychlé volby, které vedou na jiné části systému. Uprostřed je potom obsahová část, kde zobrazujeme většinu dat. Nad ní je ribbon menu, které sestává z funkčních tlačítek rozmístěných po více kartách, dále drobečková navigace a vyhledávání.


Jednotlivé části Centra rolí jsou interaktivní. Například na pravé straně vidíme graf, který zobrazuje 5 nejlepších zákazníků podle hodnoty prodeje. Pokud ukážu na jakoukoli část tohoto grafu, Business Central mi hned řekne, o kterého zákazníka jde a kolik jsme mu prodali. Po kliknutí přímo otevře kartu daného zákazníka. Stejně tak fungují aktivity, které poskytují rychlý přehled o našich datech, například Prodeje v tomto měsíci, které sumarizují částku, kolik jsme prodali za tento měsíc. Po rozkliknutí opět zobrazí položky, ze kterých se tato částka skládá. Stejně tak fungují Prodejní objednávky. Momentálně zde máme 42 aktivních prodejních objednávek, takže odsud se dostanu do přehledu a z přehledu není problém otevřít si kartu daného záznamu.


Navigace v systému Business Central je velice jednoduchá. Dejme tomu, že bych si chtěl otevřít přehled všech zákazníků, které v systému eviduji.

  1. Nejrychlejší volbou je pravděpodobně využití vyhledávacího nástroje v pravé horní části obrazovky, do kterého stačí zadat část klíčového slova a Business Central už mi zobrazí všechny prvky systému, které jsou s tímto slovem spojené. Po kliknutí na přehled se dostávám přímo do seznamu všech zákazníků.

  2. Druhou možností by bylo využití navigačního okna v levé části obrazovky. Stačí kliknout na Prodej a už jsem v sekci Zákazníci.

  3. Třetí možnost je tzv. proklikávací, kdy jdu do Oblastí, které zobrazují všechny moduly systému Business Central. Stačí kliknout na Prodej a marketing - Prodej - Zákazníci a jsem opět v tom stejném přehledu.

A to je pro dnešek vše. Uslyšíme se zase při dalším zkoumání systému!


Autor: Petr Kupka

24 views
bottom of page