top of page
Search

Video 2: Jak vypadá webový klient Business Centralu


Poznejte Business Central s našimi videi!


Narazili jste na ERP systém Microsoft Dynamics 365 Business Central a rádi byste zjistili, co reálně umí? Díky našim videím vše uvidíte na vlastní oči. Společně si prohlédneme uživatelské prostředí, ukážeme důležité funkce a zajímavé vychytávky a povíme, jak vám tento podnikový informační systém pomůže s řízením společnosti.

Máte 10 minut času a káva je na stole? Výborně! Můžeme začít s dnešním povídáním.


 

Raději čtete? Máme pro vás přepis videa


Pro kontext: ERP systém Microsoft Dynamics 365 Business Central má podobu 1. standardního Windows klienta ‒ ten budete mít naistalovaný na svém počítači,  2. webového klienta ‒ s ním můžete pracovat odkudkoli, stačí vám webový prohlížeč a připojení k internetu.


V minulém videu jsme si představili uživatelské prostředí standardního Windows klienta a v tomto krátkém videu si ukážeme uživatelské prostředí klienta webového.

Momentálně jsme v Centru rolí toho stejného uživatele, kterého používáme ve Windows klientovi, ale vidíme, že zde vypadá trošku rozdílně. Pořád mám roli Obchodní ředitel, takže podobně jako ve Window klientovi vidím všechny pro mě důležité částky. V horní části obrazovky je navigace, pod ní rychlé volby a rychlé akce. Pokud chci vytvořit prodejní nabídku, jen kliknu na novou akci a otevře se mi podformulář nebo karta Prodejní nabídky.

Titulky jsou funkcionalita, která ukazuje zajímavosti z našeho systému. Takže vím, že nejprodávanější zboží posledního týdne je Lampa Amsterdam, vidím nejlepšího zákazníka týdne, cenu největší objednávky nebo statistické porovnání daného období s předchozím rokem.


Pod Titulky jsou Aktivity, což jsou ty stejné částky, jaké jsme viděli ve Windows klientovi. Jen trochu jinak zobrazené. Když si na nějakou kliknu, zobrazí se výčet položek, ze kterých se tato částka skládá.


Pod aktivitami jsou karty, například Otevřené prodeje, Otevřené nákupy, Platby atd., což opět odpovídá tomu, co jsme viděli ve Windows klientovi. Zase se tu opakují rychlé akce, které máme nahoře.

V sekci Přehledy máme také graf nejlepších zákazníků, který je ve Windows klientovi, jen o něco hezčí.

A pak jsou tu moje prvky. Například moje účty, Předvaha a tak dále.


I ve webovém klientovi máme možnost vyhledávat jednotlivé prvky systému, a to v pravém horním rohu po kliknutí na žárovku. Stačí zadat část klíčového slova a vyhledávací nástroj mi nabídne jednotlivé prvky systému, které s tímto slovem mají něco společného. Když půjdu do našeho seznamu zákazníků, opět uvidím všechny zákazníky, které v systému máme, a po otevření karty vidím jednotlivého zákazníka.


Karty se ve webovém klientovi otevírají trošku jinak - neotvírá se nové okno, ale otevře se karta jakoby nad tím seznamem. Mezi jednotlivými kartami můžu listovat pomocí šipek doleva a doprava. Jinak zde ale máme veškeré funkce, na které jsme zvyklí. Položky se zobrazují nad kartou a dostanu se tak kamkoliv.


Příklady vyhledávání


Opět pro ukázku si můžeme projít různé způsoby, jak se dostat třeba na sekci Naši zákazníci:

  1. Nejjednodušší možnost je rychlá akce Zákazníci, která nám otevře seznam všech zákazníků. Když pak klikneme na název naší společnosti, vrátíme se do Centra rolí - funguje jako tlačítko Home.

  2. Druhá možnost je kliknout na Prodej → Zákazníci.

  3. Nebo pomocí vyhledávacího nástroje, kam napíšeme část klíčového slova "zákazníci" a vybereme položku.


Tvorba a zaúčtování prodejní faktury


Jen pro ukázku práce ve webovém klientovi si ukážeme, jak vytvořit a zaúčtovat prodejní fakturu. Nebudeme "podvádět" a využívat rychlou volbu Prodejní faktura, půjdeme tou náročnější klikací cestou.

  1. Začnu v Zákaznících. Ze seznamu zákazníků si vyberu jednoho. Můžu si otevřít jeho kartu, nebo rovnou kliknout na Nový doklad. Já půjdu přes kartu.

  2. Na kartě kliknu, že bych chtěl pro tohohle zákazníka vytvořit Nový doklad. Bude to Prodejní faktura a systém mi už automaticky předvyplní kompletní hlavičku, všechny informace o zákazníkovi a aktuální účtovací datum, které mám nastavené.

  3. Já systému jen zadám, že budu prodávat Zboží a prodám mu například Bicykl, 5 kusů. Systém mi hned předvyplnil jednotkovou cenu, vypočítal cenu celkovou včetně DPH a ještě mě varuje, že nemám dostatečné množství na skladě.

  4. V chybovém hlášení si ještě můžu zobrazit podrobnosti a zjistit, že mi na dané lokaci chybí 5 bicyklů.

  5. Až je vše v pořádku, můžu fakturu jednoduše na 3 rychlá kliknutí zaúčtovat. Vidím potvrzení, že faktura byla zaúčtovaná, můžu si ji zobrazit a přímo ve webovém klientovi ji můžu vytisknout či odeslat e-mailem.

Určitě jste si také všimli, že nám v Centru rolí zmizely volby, které jsme měli ve Windows klientovi, a také zde nebudou fungovat stejné klávesové zkratky, například změna společnosti (= tedy přepnutí na jiný účet, kam mám přístup). Ta se ve webovém klientovi dělá přes nastavovací tlačítko a Má nastavení. Zde vidím, že jsem Obchodní ředitel, v jaké společnosti atd. a vidím i možnost změnit společnost. Takže kdybych se chtěl přihlásit do druhé společnosti, stačí ji vybrat tlačítkem Zvolit  OK. Systém se hned přepne a aktualizuje pro druhou společnost.


Přizpůsobení systému uživateli


Dalším prvkem systému, který je jiný, je možnost přizpůsobení uživatelem. Ve standardním klientovi jsme zvyklí, že si jakýkoli přehled můžeme upravit podle našich potřeb. Třeba když v Prodejních fakturách pravým tlačítkem vyberu Zvolit sloupce, tak si zde můžu libovolná pole přidávat, odebírat, posunovat a tím upravit strukturu faktury. 


Ve webovém klientovi je to taky možné, jen postupujeme trochu jinak. Jdeme do Prodejních faktur a zde vpravo nahoře klikneme na ozubené kolečko a Návrh. Tím se dostáváme do návrhového módu a opět po stisknutí pravého tlačítka vybereme Zvolit sloupce. Pak už přidáváme a rušíme jednotlivé sloupce. Třeba PSČ plátce, Středisko Kód, Projekt Kód. Po potvrzení se ukážou ve faktuře a můžeme jednotlivé sloupce i posouvat. Po ukončení návrhu se mi zobrazí možnost dokončit návrh a uložit ho jako obecný, to já nechci, takže si ho uložím jen pro sebe.


Webový vs. Windows klient


Kdybych to měl shrnout, webový klient se hodí na cestách, v situacích, kdy nemám svůj počítač, na kterém mám nainstalovaný Windows klient, a jediné, co mám dostupné, je webový prohlížeč. Pořád v něm zvládnu veškerou práci jako ve Windows klientovi, jen je trošku jinak organizovaný. Věřím, že vás nezklame.


Doufám, že se vám video líbilo a že se uvidíme u toho příštího. Tak na viděnou a na slyšenou!


Autor: Petr Kupka

49 views
bottom of page